Cari Entri WADi

Rabu, 20 Julai 2011

Dijilat Kucing, Batalkah Solat??


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh buat semua pembaca WADi walau dimana anda berada. Alhamdulillah masih diberikan peluang oleh Nya untuk saya menulis di laman kecil ini. Agak lama saya tidak menulis entri, saya mohon maaf kepada semua. Ada beberapa perkara yang perlu saya uruskan hingga saya tidak punya banyak waktu untuk bersama di laman WADi ini. Baiklah, entri kali ini mengenai sah atau tidak solat jika kita dijilat kucing? atau kucing bergesel-gesel manja di kaki ketika solat.

Anda semua mungkin pernah mengalami situasi seperti diatas. Saya pun pernah kerana dirumah saya terdapat beberapa ekor kucing. Situasi seperti ini mungkin tidak asing bagi mereka yang memlihara kucing dirumah. Sedang kita solat kadangkala tanpa sedar si kucing akan bergesel manja bahkan mungkin menjilat-jilat kaki anda. Jika mereka yang kurang arif, pasti kucing tersebut disepaknya atau diperlakukan dengan kasar. Namun bagi yang arif dan mengetahui, mereka akan meneruskan solat mereka dengan baik dan seperti biasa. Mengapa?

Ini kerana kucing bukanlah haiwan yang berstatus najis. Jika ia bergesel dikaki anda, maka solata anda tidaklah batal. Jika ia menjilat-jilat kaki anda, pun tidak batal solat anda. Perihal mengenai kucing ini telah disebut dalam hadis berikut :
"Kucing bukan najis, ia termasuk hewan jinak yang berada di sekeliling kamu." ( Sunan Termidzi, no 92, )Oleh itu tidak perlulah khuatir dengan kucing. Jangan memperlakukan ia dengan kasar kerana kucing adalan haiwan yang jinak. Sebarang kekeliruan boleh bertanya pada yang lebih arif seperti ustaz, panel-panel ibadah atau sesiapa jua yang alim perihal ini, insyaAllah.- Amal Dengan Ilmu -

WADi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Klik