Cari Entri WADi

Isnin, 31 Oktober 2011

Persoalan Melupuskan Al-Quran dan Kaedahnya


Al-Quran merupakan kitab suci bagi Umat Islam yang telah terpelihara sejak beribu tahun lamanya. Sebagai sumber rujukan dan panduan hidup, sememangnya ia menjadi aset terpenting bagi umat Islam seluruhnya. namun kadang-kala mushaf al-Quran akan mengalami kerosakan berpunca daripada beberapa faktor seperti:

1. Faktor masa, mushaf menjadi rosak kerana sudah berusia lama dan kertasnya mula rosak.

2. Mushaf al-Quran rosak akibat terkena air, api, dan sebagainya.

3. Mushaf al-Quran tidak disimpan ditempat yang baik dan rapi

4. Mushaf al-Quran terkena serangan serangga seperti anai-anai dan sebagainya..

serta faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan ia rosak. Timbul beberapa persoalan dalam kalangan masyarakat antaranya ialah: 

a) Bagaimana cara dan kaedahnya untuk melupuskan?

b) Bolehkah melupuskan mushaf al-Quran kerana ia dianggap suci dan kalam Allah..

berikut adalah sedikit huraian dan penjelasan ringkas yang boleh dijadikan panduan anda semua. Mungkin suatu masa nanti anda akan menghadapi situasi ini. Al-Jawab oleh oleh Ustaz Mohd `Adlan Bin Mohd Shariffuddin
Editor: WADi1- Al-Qur’an ialah bacaan yang diturunkan, dan ia bukanlah apa yang dituliskan di atas mushaf, atau kertas, atau suhuf, atau helaian.

2- Apabila manusia ingin merekodkan Al-Qur’an, maka mereka menuliskannya sebagai rujukan, dan kemudian dengan perkembangan teknologi, Al-Qur’an ini dicetak secara besar-besaran.

3- Justeru, timbul persoalan bagaimana untuk melupuskan tulisan atau cetakan Al-Qur’an, apabila ia tidak lagi diperlukan, lusuh atau usang, atau rosak.

4- Sebenarnya, apa yang dilupuskan itu adalah mushaf, atau kertas, atau suhuf, atau helaian di mana tulisan-tulisan dituliskan, dan ia tidak sama sekali akan melupuskan Al-Qur’an yang dijamin oleh Allah.

5- Allah s.w.t berfirman:
إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُون


Sesungguhnya Kami telah menurunkan Az-Zikr, dan sesungguhnya Kamilah – baginya – yang benar-benar akan menjaganya (Al-Hijr: 9)
6- Sebahagian manusia tersilap apabila mereka memuliakan tulisan di atas mushaf, atau kertas, atau suhuf, atau helaian, sedangkan mereka lupa merenung kepada firman Allah:
إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ تَنْزِيلًا

Sesungguhnya Kami telah menurunkan ke atas kamu Al-Qur’an yang diturunkan (Al-Insan: 23)7- Tidakkah mereka berfikir bahawa Allah tidak menurunkan tulisan, atau mushaf, atau kertas, atau suhuf, atau helaian, sebaliknya yang diturunkan adalah bacaan! Allah s.w.t berfirman :

فَإِذَا قَرَأْنَاهُ فَاتَّبِعْ قُرْآنَهُ

Maka apabila Kami telah membacanya, maka ikutlah bacaannya (Al-Qiyamah: 18)

8- Justeru, apabila seseorang ingin melupuskan mushaf, atau kertas, atau suhuf, atau helaian, maka dia hendaklah mengikut kesesuaian bahan yang hendak dilupuskan.

10- Jika ia adalah kertas, maka ia bolehlah dibakar atau ditanam, yang mana mudah.

11- Jika ia adalah kulit binatang, maka ia bolehlah dibakar atau ditanam, yang mana mudah.

12- Jika ia adalah kayu, maka ia bolehlah dibakar atau ditanam, yang mana mudah.


13- Jika ia adalah plastik, maka ia bolehlah ditanam atau dibakar, yang mana mudah.14- Jika ia adalah sidi, maka ia bolehlah ditanam atau dibakar, yang mana mudah.15- Jika ia adalah digital, maka ia bolehlah dipadam atau didelete, yang mana mudah.16- Jika dibakar, maka bakarlah sehingga bahan itu musnah iaitu menjadi abu, dan selesailah proses melupuskannya.17- Jika ia ditanam, maka tanamlah di dalam tanah, sama seperti menanam biji benih, atau bangkai, atau harta karun, dan selesailah proses melupuskannya.


18- Apa yang anda lupuskan hanyalah bahan itu sahaja, atau tulisannya, dan ia tidak sama sekali melupuskan Al-Qur’an yang dijamin dijaga oleh Allah.Wallahua'lamSemoga anda mendapat manfaat daripada pembacaan disini, anda digalakkan  untuk menyebarkan ilmu di WADi dengan memberi kredit kepada penulis. Jika anda keberatan untuk memberikan kredit kepada penulis, maka ia tidak mengapa, asal ilmu ini sampai kepada saudara-mara Islam yang lainnya, insyaAllah


- Amal Dengan Ilmu-

WADi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Klik