Cari Entri WADi

Sabtu, 12 Mac 2011

Tsunami Di Jepun- Bukti Kekuasaan dan Kemurkaan Allah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera kepada semua sahabat WADi dan sesiapa jua yang membaca nukilan ini. Kita semua dikejutkan dengan berita kejadian Tsunami di Jepun. Dengan skala 8.9 ritcher pasti banyak kemusnah, kerosakan bahkan mereka yang terkorban juga meningkat. Setakat semalam seramai 23 mangsa telah terkorban dan kemusnahan pada bangunan,kenderaan, loji minyak dan lapangan terbang juga meningkat.


lihatlah bagaiman ia memusnahkan semuanya sekelip mata


 Inilah bukti kekuasaan Allah s.w.t. Bilamana manusia itu semakin lalai dan leka dengan hidup hingga melampaui batas, maka murka Allah pasti tiba. Tidak kira di mana jua kita berada, kita pasti takkan dapat melarikan diri dari ketentuanNya. Di Jepun kita semua maklum, keruntuhan akhlak dan moral nya boleh dikatakan teruk. Semua nya moden seiring dengan pembangunan negaranya juga. Mereka yang melupai sejarah pasti akan mengulangi sejarah itu sendiri. Sama seperti Kaum Adh, Tsamut dan Lut, mereka juga diberikan nikmat dan kemewahan hidup sehingga mereka melampaui batas, lantas Allah turunkan azab berupa bala bencana sehingga hilang mereka dari muka bumi. Semua berpunca dari tangan manusia yang melakukan kerosakan dibumi Allah ini. Firman Allah: 


firman Allah:
"Kaum 'Aad pun telah mendustakan (pula). Maka alangkah dahsyatnya azab-Ku dan ancaman-ancaman-Ku. Sesungguhnya Kami telah menghembuskan kepada mereka angin yang sangat kencang pada hari nahas yang terus menerus, yang menggelimpangkan manusia seakan-akan mereka pokok kurma yang tumbang." (QS. Al Qamar, 54:18-20)

Jika kita renungkan firman Allah dalam surah As-Syura:


وَمَا أَصَابَكُمْ مِنْ مُصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَنْ كَثِيرٍ


“Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.”


Berikut adalah sebahagian gambar yang sempat saya ambil untuk iktibar kita semua


pusaran air yang besar terbentuk

kebakaran dan kemusnahan rumah serta bangunan

kereta dan kapal terbang umpama mainan, hanyut dibawa ombak..bukti kudrat Allah

musnahnya sebuah negara yang maju

dan mampukah anda bayangkan andai anda berada didalam rumah tersebut

Kalau tengok gambar dan video klip dari cctv dan rakaman berita dunia, memang dahsyat tsunami tu. Apa yang ada semua ditelan tsunami yang ganas dan laju tu. Kalau nak tengok video di bawah ni yer. atau anda klik Di Sini

pesanan untuk diri dan kita semua..Jadikan kejadian ini suatu iktibar dan pengajaran berguna buat kita semua. Sentiasalah menambah amal kebaikan selagi masih diberi kesempatan masa dan peluang yang ada ni. Anda punya akal yang waras untuk berfikir dan menerima pengajaran daripada kejadian ini. Musibah dan azab Allah itu boleh menimba kita bila-bila masa sahaja, mungkin selepas anda membaca entri saya ni, mungkin 2-3 jam lagi, mungkin esok, lusa... siapa tahu kan?. Jadi kita hendaklah sentiasa bersedia, dan berdoa agar dijauhkan azab allah dibumi ni serta mohon dimatikan dalam keadaan yang baik, husnul khatimah, insyaAllah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Klik