Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Isnin, 30 Januari 2012

7 Tips Dan Petua Mengatasi Mata Sembab dan Hitam



السلام عليكم



Mata sembab dan hitam pada bahagian bawah mata seingkali berlaku kepada mereka yang kurang tidur dan rehat yang secukupnya. Ia juga bertambah buruk apabila anda tidak sihat seperti demam, selsema dan sebagainya. Berikut adalah beberapa tips dan petua untuk mengatasi masalah mata sembab atau hitam pada bawah mata.

1. Wuduk
Sentiasa mengamalkan wuduk sekerap yang mungkin kerana dengan itu bukan sahaja mata malah seluruh wajah anda akan tampah berseri dan bercahaya. Wuduk juga mampu menyegarkan muka dan membersihkan muka dari kotoran akibat terdedah kepada persekitaran sepanjang haro.

2. Ketulan Ais/ Ais Batu
Kaedah ini antara kaedah lama dan yang kerap diamalkan terutama untuk mengurangkan bengkak pada bahagian bawah mata. Ia dilakukan dengan cara membungkus ketulan ais dengan kain dan menekapnya pada bahagian mata. Boleh juga menggunakan sudu yang disejukkan dengan ketulan ais dan kemudian letakkan pada mata. Cara ini membantu menyegarkan mata juga. 

3. Timun
Timun bukan sahaja baik untuk kesihatan tubuh badan malah baik untuk mata. Kandungan astringent yang terdapat didalamnya membantu untuk mengurangkan sembab dan lebam pada mata. Potong dan kemudian letakkan di dalam peti ais. Setelah sejuk letakkan pada bahagian mata dan biarkan mata anda berehat dengannya.

4. Kentang
Kentang juga baik untuk mata. Anda perlu mengupasnya terlebih dahulu dan setelah dibersihkan, biarkan ia kering sebentar. Setelah itu parut kentang tersebut dan ambil parutan itu lalu bungkuskan di dalam kain sebelum diletakkan di mata.

5. Minum Air Putih
Amalan minum air putih memang banyak manfaatnya. Bukan sekadar mata malah seluruh tubuh kita memerlukan kuantiti air yang cukup. Walaupun ia tidak menghilangkan sembab dengan segera seperti kaedah lain, namun ia berfungsi untuk membantu proses pemulihan di dalam badan manusia. 

6. Uncang Teh
Celup dua uncang teh ke dalam air panas lalu diangkat dan dibiarkan suam seketika. Uncang teh yang telah suam itu kemudian diletakkan pada mata dan biarkan selama 5-10 minit atau mengikut kesesuaian anda. Kandungan kafein di dalam teh membantu mengurangkan bengkak pada mata. 

7. Garam
Ambil setengah sudu teh garam dan tambahkan ke dalam 1/2 liter air.  Celup kapas atau putik kapas ke dalam air garam tersebut dan sapukan pada bahagian mata yang sembab itu tadi. Berhati-hati agar tidak termasuk ke dalam mata. 


Tips dan Petua ini adalah ikhtiar semata-mata. Pucuk pangkalnya adalah doa dan ketentuanNya kerana setiap penyakit dan ubat itu ada pada Allah s.w.t. Semoga memberi manfaat kepada anda, insyaAllah.



والله أعلمُ بالـصـواب

20 ulasan:

  1. petua yang sangat berguna, lagi2 sekarang sebab selalu tidur lewat. huuu~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah moga bermanfaat..jangan tidur lewat sangat..nanti bukan mata sahaja yang letih, badan juga sama :)

      Padam
  2. boleh cuba ni..lama tak ziarah.. =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba ya..ya..Rapi PTSS lama tak ziarah sini :)

      Padam
  3. wah...petua kecantikan!
    terima kasih berkongsi^^...


    *Geram part ais tu. Kalau saya agaknya, belum sempat ais tu letak kat mata, dah selamat dikrupkrup dalam mulut dulu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, disini bukan perkongsian agama sahaja, keantikan dan kesihatan pun ada.. :D

      p/s- lebih suka minuman panas dari berais :)

      Padam
  4. selain berwuduk, aku biasa juga guna timun lekap kat mata
    memang sejuk je rasa

    BalasPadam
    Balasan
    1. berkesan lah kan?? lepas ni cuba garam pula ya..he :)

      Padam
  5. alhamdulillah mata jarang bengkak..kalu bengkak, ianya cpat lega... ^__^ anugerah Allah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...untung dapat keistimewaan macam itu, bersyukurlah ya :)

      Padam
  6. Balasan
    1. :) waiyyakum, moga bermanfaat hendaknya..medan berkongsi ilmu disini insyaAllah

      Padam
  7. guna pokok alovera a.k.a lidah buaya pun boleh...kesannya sgt menakjubkan!!hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya belum pernah cuba, jazakillah atas perkongsian

      Padam
  8. Syukran..mmg saya tgh mncari penawar yg ssuai krana slalu tido lewat sjak kbelakangan ini..

    BalasPadam
  9. ohh baru tahu. thanks for sharing :) tp biasanya berapa lama nak nmpk perubah tu ye?

    BalasPadam
  10. saya copy ye :D jangan risau ada credit !

    BalasPadam
  11. Bgzlah tips2 nie....tpi ana tk try lg.....insyaAllah nty ana try....laki pun bley kn???...anta punye fb ape???....jazakAllah..... :)

    BalasPadam
  12. Bgzlah tips2 nie....tpi ana x try lg . .insyaAllah nty ana trying....tips lain ade x???. ..fb awk ape?? .....jazakAllah..... :)

    BalasPadam

Perbincangan Ilmiah WADi dan Anda
World of Ad-Dien (WADi)

Klik Hadiah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...