Cari Entri WADi

Rabu, 6 Julai 2011

Dalil Al-Quran Mengenai Tauhid

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca WADi. Entri ini adalah sambungan daripada entri Tauhid Ditempat Pertama Sejak Turunnya Al-Quran yang lepas. Seperti yang telah saya katakan dalam beberapa siri entri Akidah yang lalu, berikut adalah dalil Al-Quran yang menerangkan soal tauhid. Moga dengan dalil yang saya kemukakan ini akan membuatkan kita semua bertambah yakin dalam Akidah. 

Ketahuilah teman, dengan akidah yang benar dan mantap, pasti ibadah akan benar, amalan akan benar, akhlak akan benar dan syariat akan benar. Cuba anda fikirkan sejenak jika Akidah bukan yang utama. Kita cuba letakkan ibadah yang utama. Maka fikirkan adakah dengan ibadah yang banyak menandakan Akidah yang benar?. Orang beribadah benyak belum tentu Akidah nya benar.

Tanpa Akidah, amalan tertolak, ibadah hancur. Kenapa? kerana tanpa Akidah dan tauhid, kita akan cenderung untuk mensyirikkan Allah s.w.t. sama ada sedar atau tidak. Jika Akidah telah kuat, pasti dia akan beribadah, dan berakhlak serta mengikut syariat. Kenapa pula? Kerana dia telah mengenal Allah atau dalam erti kata lain Ma'rifatullah. Orang yang kenal Tuhannya pasti akan mengikut suruhan tuhannya. Dia mencuba sedaya mungkin. Orang yang mengenal Allah tidak sama akidahnya dengan orang yang tahu Allah.


"Sesungguhnya orang-orang yang beriman, dan orang-orang yahudi dan orang-orang Nasora (Nasrani), dan orang-orang Saabien sesiapa diantara mereka itu beriman kepada Allah dan (beriman kepada) hari akhirat serta beramal soleh, maka bagi mereka pahala balasannya disii Tuhan mereka dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya yang tidak baik) kepada mereka, dan mereka tidak pula akan berdukacita". (2:62)

Firman Allah dalam Surah Yunus ayat 106 yang bermaksud :


"Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyembah atau memuja yang lain dari Allah, yang tidak dapat mendatangkan manfaat kepadamu dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepadamu. Oleh itu, sekiranya engkau mengerjakan yang demikian, maka pada saat itu menjadilah engkau dari orang-orang yang berlaku zalim (terhadap diri sendiri dengan perbuatan syirik itu)".
Ayat berkenaan tauhid seterusnya tersebut dalam surah Al-Baqarah 
"Tuhan kamu Tuhan Yang Maha Tunggal. Tidak ada Tuhan yang lain hanyalah Dialah sendiri. Maha Pengasih lagi Maha Penyayang". (2:163)

Allah juga menyatakannya dalam Surah Al-Maidah ayat 73 iaitu :

" Sesungguhnya kafirlah orang yang berkata bahawasanya Allah itu salah satu dari tiga. Tidak ada Tuhan lain selain Allah Yang Maha Tunggal. Jika mereka tidak menghentikan perkataannya, pasti azab siksaan akan menimpa orang yang kafir dari golongan mereka"


Dan dalil lain yang disebut dalam kalam Allah


"Allah, tidak ada Tuhan selain dari Dia. Hendaklah orang mukmin bertawakal kepada Allah Yang Maha Tunggal"(At-Taghabun: 13)

"Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang tidak ada Tuhan yang lain hanyalah Dia. Dia mengetahui segala sesuatu". (Taaha:98)

Sesungguhnya banyak lagi dalil yang kan menerangkan tentang Akidah dan mentauhidkan Allah. Jika ada kerajinan, mungkin anda boleh mencarinya sendiri dari Kitab suci Al-Quran. Anda akan menjumpainya, insyaAllah.


- Amal Dengan Ilmu -

WADi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Klik