Cari Entri WADi

Isnin, 25 Julai 2011

Kewajiban Puasa Di Bulan Ramadhan


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh buat sekalian pembaca yang dihormati sekalian. Bulan mulia Ramadhan Al-Mubarak semakin hampir dengan kita. tidak berapa lama lagi kita semua, umat Islam di seluruh dunia akan berpuasa. Sempena dengan Bulan Ramadhan ini, WADi akan postkan lebih artikel berkaitan Ramadhan sepanjang bulan mulia itu. Adapun entri genre lain insyaAllah akan diselitkan juga namun mungkin entri berkaitan Ramadhan ini lebih bilangannya, insyaAllah.

Kali ini saya ingin berkongsi tentang kewajiban puasa kepada seluruh Umat Islam di Bulan Ramadhan. Firman Allah s.w.t :

"Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertakwa,. (iaitu) beberapa hari tertentu. Maka barang siapa di antara kamu sakit atau dalam perjalanan (lalu tidak berpuasa), maka (wajib mengganti) sebanyak hari (yang dia tidak berpuasa itu) pada hari-hari yang lain. Dan bagi orang yang berat menjalankannya, wajib membayar fidyah, iaitu memberi makan seorang miskin. Tetapi barang siapa dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan, maka itu lebih baik baginya, dan puasamu itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. Bulan Ramadhan adalah (bulan) yang didalamnya diturunkan Al-Quran, sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda ( antara yang benar dan batil). Kerana itu barang siapa diantara kamu ada di bulan itu, maka berpuasalah. Dan barang siapa sakit atau dalam perjalanan (dia tidak berpuasa), maka (wajib menggantikannya), sebanyak hari yang ditinggalkan itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu. Hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dengan mengagungkan Allah atas petunjukNya yang diberikan kepadamu, agar kamu bersyukur" (Al-Baqarah:183-85)

Pentingnya puasa bagi umat Islam hingga ditekankan dalam Al-Quran malah berpuasa juga adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Dari Ibnu Umar r.a dia berkata Rasulullah s.a.w bersabda:

"Islam itu dibangunkan di atas lima dasar (asas)" pertama, kesaksian bahawa tiada Tuhan yang berhak disembah dengan benar selain Allah, dan bahawa Nabi Muhammad adalah Rasulullah,(2) mendirikan solat, (3) menunaikan zakat, (4) berpuasa di bulan ramadhan, dan (5) mengerjakan Haji di Baitullah."

Semua ulama bersepakat bahawa Puasa di bulan ramadhan adalah wajib. Tiada sebarang keraguan mengenainya lagi. Jadi kita jangan cuba-cuba menyangkal rukun islam yang ke 4 ini. Bimbang murtad tanpa kita sedar. Patuhlah perintahNya dan marilah berpuasa. insyaAllah


- Amal dengan Ilmu -

WADi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Klik