Cari Entri WADi

Memuatkan ...

Sabtu, 10 Mac 2012

Bab 3: Bid'ah Dalam Ibadahالسلام عليكمLawan ‘zikir’ adalah ‘lupa’ yang merupakan pekerjaan hati, bukan pekerjaan lidah. Kerana itu kadang-kadang kita jumpai ada sebahagian orang yang mempunyai ingatan yang tajam dan baik yang dapat memenuhi seluruh jiwanya, padahal lidahnya sama sekali tidak bergerak dan tidak satu pun anggota badannya yang berubah. Ketenangan badannya itu menolong untuk selalu ingat. Jika dia tunduk dan tenggelam, jiwanya dengan sempurna dapat membentuk seluruh lukisan yang dimaksud. Gerakan lidah waktu itu hanya sekadar manifestasi, bukan satu natijah dari meluasnya perasaan.

Banyak sekali orang pendiam yang tidak keluar satu pun huruf dari mulutnya, namun hatinya penuh ingat kepada Allah. Sebaliknya, orang yang lidahnya bergerak-gerak menyebut asma Allah, tetapi hatinya kosong dari berzikrullah. Orang seperti itu tak ubahnya seperti pita rakaman Al-Quran. Dia akan menyuarakan ayat-ayat sebanyak yang dirakam itu, tetapi tidak mempunyai tanggungjawab hukum sama sekali. Mereka ini tidak mendapat pahala ataupun seksa.

Adalah suatu kebaikan bagi setiap muslim jika mahu membiasakan membawa zikir-zikir tersebut ( tasbih, tahmid dan takbir dan sebagainya) dan menanamkan pengaruh-pengaruh positif ke dalam jiwanya. Tetapi sayang sekali, banyak kita jumpai kekeliruan yang melampaui batas. Sehingga untuk mengulangi-ulangi bacaan zikir tersebut itu, mereka terpaksa berhenti dari bekerja.

Kalau ada sebahagian orang membuat program membaca Al Quran, berdoa dan berzikir sesuai dengan keperluannya, itu tidak dapat dikategorikan sebagai ketentuan agama. Orang lain juga tidak boleh diharuskan untuk menirunya. Sehingga banyak pengikut tarikat membuat wirid-wirid khusus untuk pagi dan petang, yang dirangkaikan pula dengan solat-solat tertentu sebagai satu ketentuan agama.

Kami sudah banyak menyaksikan orang yang bergelumang dalam wirid-wirid. Pada umumnya mereka itu mengabaikan dunia ilmu pengetahuan dan pendidikan. Dan kami yakin pula bahawa kemunduran Islam dalam lapangan pengeluaran atau pun kekayaan, disebabkan oleh manusia-manusia seperti ini. Sebabnya tidak lain mereka itu telah sesat dari tuntutan Rasulullah s.a.w., sehingga mereka menyimpang dari jalan yang lurus.

Allah s.w.t berfirman:


إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ ۗ 
“Orang yang bertakwa kepada Allah dari hamba-hambanya ialah orang-orang yang berilmu pengetahuan”. (Fathir, 35: 28)

Memperluaskan perkenalan kepada Allah merupakan ibadah yang tertinggi. Dan mengenal Allah dalam kerajaannya yang luas ini, bererti menyambut seruan Allah yang dituangkan dalam kitab-kitabNya. Kesimpulan-kesimpulan yang dihasilkan oleh ilmu pengetahuan alam tidak lain hanya akan sesuai dengan wahyu yang datang dari sisi hukum material. Kedua-duanya itu juga datangnya dari Allah semata-mata.

Mempersempitkan pengertian “amal soleh” hanya dalam bidang ibadah semata-mata, dapat membawa orang-orang yang ingin bertakwa menghabiskan seluruh waktunya hanya untuk mengulang-ulang perbuatan-perbuatan yang terbatas ini. Seolah-olah mereka tidak kenal cara lain untuk mencari keredhaan Allah. Dengan tekun mereka mengerjakan amal-amal ini. Kalau sudah selesai diulang lagi. Begitulah seterusnya.

Apa yang kami tentang adalah adanya perasaan bahawa yang disebut taat kepada Allah itu hanya bergelumang dengan zikir, membaca al-Quran dan solat dengan mengulang-ulang sahaja. Apakah anda mengira bahawa seorang hakim yang sibuk menyelesaikan persengketaan dan bangun malam untuk mempersiapkan hukumnya, itu kurang mendapat keredaan Allah dibandingkan dengan orang yang tekun membaca Al Quran?

Apakah anda menduga, bahawa guru yang berjuang untuk membenteras kejahilan, dengan bangun malam untuk mempersiapkan pelajaran-pelajaran, itu nilainya lebih rendah dibandingkan dengan orang yang bergelumang dalam zikir?. Tidak, bahkan kedua-duanya lebih dekat kepada Allah dan lebih dekat dengan jalan yang benar.

Kerana itulah orang yang tidur lelap pada malam hari kerana kepenatan membanting tulang di siang hari dinilai sebagai mujahid. Dia dapat tidur dan bangun dengan mata Allah, selama kesucian hatinya itu hidup. Kekeliruan memahami erti ibadah, akan memesongkan kemajuan dan kebudayaan kita dari jalan yang benar dan menyebabkan kita menganggap orang yang bodoh sebagai pandai dan sebaliknya. Dan inilah sebab kehancuran yang kini menimpa bangsa kita.

Akhir-akhir ini saya melihat ada sebahagian pemuda yang fanatik kepada agama. Mereka hendak meniru-niru cara-cara yang tidak benar itu. Dia beranggapan bahawa perwujudan keikhlasan kepada Allah dapat dicapai dengan bergaul dengan salah satu jamaah dari jamaah Islam, memberi nasihat dan petua, serta membaca bacaan-bacaan yang panjang dalam kitab-kitab tafsir dan fiqih. Kadang-kadang sesudah itu dia menjadi doktor yang tidak berfungsi dan jurutera yang tidak bersemangat.

Saya sangat hairan, apa yang menyebabkan doktor tersebut harus mengesampingkan fungsinya yang mulia itu? Mengapa dia tidak tahu, bahawa pembedahan yang baik dan ubat yang sesuai itu termasuk puncak amal soleh yang oleh Islam dinilai sebagai satu sendi kejayaan dan jalan untuk mencapai kejayaan? Dan nilai perbuatan ini tidak kurang daripada nilai solat dan zakat. Menguasai dunia adalah satu hal yang mesti, dalam rangka pengabdian kepada agama. Tidak ada tempat di dunia ini bagi orang yang tidak mengetahui ilmu pengetahuan duniawi.

Kerana itu, Imam Abu Hanifah pernah berkata, “Jangan kamu bertukar fikiran dengan orang yang di rumahnya tidak ada tepung”.

Perkataan ini sungguh berharga sekali. Kalau sekiranya ahli-ahli tasawuf dapat memahami cara-cara seperti tersebut di atas, dia termasuk Islam. Kalau tidak bererti dia telah rosak. Bukanlah yang dimaksud takwa itu mesti meninggalkan kehidupan duniawi. Yang dinamakan takwa itu seharusnya dapat menguasai duniawi. Jika dunia dapat dikuasai, bererti anda benar-benar hamba Allah dan kekayaan yang di tangan anda itu juga milik Allah. Orang yang lari dari kehidupan duniawi bukanlah orang yang bijaksana dan bukan mukmin sejati.

Termasuk kurang sihat akalnya orang yang berpendirian bahawa keredaan Allah hanya dapat ditempuh dengan mengkhususkan dalam sebahagian ibadah dan menjauhi sebahagian yang lain. Beribadah kepada Allah dapat dilakukan di pasar dan di semua lapangan, bukan hanya di masjid dan di surau-surau. Alangkah indahnya apa yang diungkapkan oleh penyair Iqbal:

“Orang kafir akan menjadi hamba kepada dunia sedangkan dunia akan menjadi hamba kepada orang mukmin”

Saya sendiri tidak tahu, bagaimana suatu risalah dapat berjaya sedangkan pembawaannya selalu terkebelakang dari umat lain dalam lapangan penghidupan. Dan saya pun tidak tahu, mengapa dapat begitu tersiar bahawa membawa tasbih itu bererti ibadah, sedangkan menghayunkan kapak bererti hanya kerja peribadi sahaja.

[ Kitab Bid'ah wa al-Syirk karya Dr Yusuf Qardhawi dan Muhammad Al-Ghazali ]والله أعلمُ بالـصـواب

7 ulasan:

 1. bidaah cakap arab
  ckap pahang pedeoh :)

  p/s: auc dot com x leh buka sbb kena sekat di SKMM

  http://ucmitosboy.blogspot.com/2012/03/blog-auc-dot-com-disekat-oleh-skmm.html

  BalasPadam
  Balasan
  1. dalam bahsa mudahnya ia adalah perkara baharu yang diada-adakan :)
   jemput mengikutinya dari awal hingga habis ye untuk mengetahui serba sedikit yang mana dikatakan sebagai bid'ah dan yang mana tidak. insyaAllah

   :)

   p/s- moga blog akhi pulih seperti sedia kala

   Padam
 2. assalamualaikum.

  erm, betul la kan. sebenarnya dalam apa jua yang kita buat adalah ibadah ada pahalanya. cuma biar kena dengan tempatnya.

  ada tu pula gunakan tu semua (tasbih, pakai serban dsb) sebagai menutup kejahilan diri sendiri. nauzubillah.

  thanks for sharing. menarik sangat.

  BalasPadam
  Balasan
  1. waalaikumussalam warahmatullah

   benar, setiap perkara ibadah perlulah punya sandaran dari al-Quran dan al-Hadith yang thabit dari Rasulullah s.a.w sebelum melakukannya, insyaAllah moga bermanfaat :)

   Padam
 3. Saya cuba utk buat kesimpulan dari entry ini iaitu:
  1) Wujudnya sekumpulan golongan umat islam yg membataskan ibadah hanya kpd ibadah-ibadah seperti wirid-wirid, solat-solat sunat. Bagi mereka selain dari itu adalah dunia yg boleh menyesatkan . Padahal Islam itu agama yg syumul di mana bidang ibadah juga merangkumi hal-hal lain iaitu bermuammalah, menguasai ilmu -ilmu yg memaslahatkan ummah misalnya bidang perubatan dan kejuruteraan. Kewujudan golongan yg menghadkan luang lingkup ibadah kpd solat , wirid, puasa dan ibadah khusus lain juga bolehlah dianggap sebagai satu bidaah. Harap Admin WADI dpt double confirmkan samada ulasan saya ini benar atau salah. Terima kasih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Assalamualaikum wbt
   Sekadar muzakarah saja.
   Apakah yaang dimaksudkan dengan bidaah? Lebih senang ditafsirkan mengikut AlQuran iaitu apa yang bukan selepas haq ialah bidaah. Dan tiap2 bidaah itu adalah sesat. Surah Yunus:32 فَذَٰلِكُمُ اللَّـهُ رَبُّكُمُ الْحَقُّ ۖ فَمَاذَا بَعْدَ الْحَقِّ إِلَّا الضَّلَالُ ۖ Maka yang demikian (sifatNya dan kekuasaanNya) ialah Allah, Tuhan kamu yang sebenar-benarnya; sesudah nyatanya sesuatu yang betul dan benar, maka tidakkah yang lain daripada itu salah dan sesat sahaja?
   Ada juga mrk yang mendakwa bahawa wirid selepas solat merupakan bidaah. Ini kerana mrk kurang tidak mendalami AlQuran dan hadis kerana terdapat didalam Surah Qaf:40 وَمِنَ اللَّيْلِ فَسَبِّحْهُ وَأَدْبَارَ السُّجُودِ Serta bertasbihlah kepadaNya pada malam hari dan sesudah mengerjakan sembahyang.

   Bolehlah buka mana2 tafsir muktabar samada Ibnu Katsir, tafsir Jalallain, tafsir Tabari, tafsir Qurtubi dsb maksud `AsSujud` iaiatu AsSolat. Siapa pula yang berani mendakwa bahawa Rasulullah saw dan para sahabat r.anhum tidak pernah berwirid dan bertasbih selepas solat? Mrk sangat menjaga dan mengikuti setiap kalimah perintah AlQuran. Tetapi sebenarnya saya ingin fokuskan bahawa banyak berlaku bidaah dalam pembahagian muamalat, munakahat, ibadah dan apatah lagi jinayat semenjak runtuhnya Daulah Uthmaniyyah. Bukankah menswastakan hak2 milik awam, daulah dan fardhiah hukumnya bidaah dan haram! Pada zaman Rasulullah saw sehimggalah Daulah Uthmaniyyah, mana ada menswastakan keperluan air, api, garam, tanah kediaman, hasil mahsul bumi dsbnya? Semua ini dijaga oleh pemerintah dan diagihkan kepada seluruh kaum muslimin. Surah Al`Araaf:32 قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللَّـهِ الَّتِي أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَالطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ ۚ قُلْ هِيَ لِلَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا خَالِصَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ Katakanlah (wahai Muhammad): "Siapakah yang (berani) mengharamkan perhiasan Allah yang telah dikeluarkanNya untuk hamba-hambaNya, dan demikian juga benda-benda yang baik lagi halal dari rezeki yang dikurniakanNya?" Katakanlah: "Semuanya itu ialah (nikmat-nikmat) untuk orang-orang yang beriman (dan juga yang tidak beriman) dalam kehidupan dunia; (nikmat-nikmat itu pula) hanya tertentu (bagi orang-orang yang beriman sahaja) pada hari kiamat".
   Kalau nak sentuh, mmglah banyak perkara yang tak kena cuma manusia sekarang ini sempitkan bidaah hanya pada bab ibadah sahaja. Wallahualam.

   Padam
  2. @ Doc Hafiz- saya membenarkan pendapat Doc, :) barakallahufik

   @tajnur- benar, hanya sahaja qawaid dalam wirid itu yang tidak dilakukan sebagaimana Rasulullah, sahabah dan para salafussoleh yang meletakkannya menjadi bid'ah. Adapun wirid itu sesuatu yang amat baik, terpuji dan amalan yang banyak manfaatnya

   boleh selongkar archieve bab bid'ah...bukan hanya dalam Ibadah sahaja..semua perkara, cuma bab ini bab 3 dalam kitab menyentuh bid'ah dalam ibadah

   syukran atas perkongsian ilmu :)

   barakallahufik

   Padam

Perbincangan Ilmiah WADi dan Anda
World of Ad-Dien (WADi)

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Hadiah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...