Cari Entri WADi

Memuatkan ...

Jumaat, 2 Mac 2012

Larangan Buruk Sangka Dan Mencari-Cari Kesalahan Orangالسلام عليكم
Buruk sangka (su'u dzan) adalah salah satu daripada sifat-sifat mazmumah (buruk/tercela). Manakala mencari-cari kesalahan orang lain pula hadir apabila wujudnya sangkaan buruk di dalam hati manusia. Apabila timbulnya buruk sangka, maka sudah tentu rasa ingin mencari kesalahan seseorang itu timbul sehingga terbukalah kesalahan, aib atau kelemahan seseorang itu yang menyebabkan si pelaku itu berasa puas. Ia adalah suatu penyakit hati yang akan menyerang sesiapa sahaja. Hanya keimanan dan ketaqwaan yang kukuh mampu mengatasi rasa buruk sangka dan mencari kesalahan orang lain ini. 

Allah Ta’ala berfirman.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا

“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan berprasangka, karena sesungguhnya sebagian tindakan berprasangka adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain” (Al-Hujurat : 12)

Dalam ayat ini terkandung perintah untuk menjauhi kebanyakan berprasangka, karena sebagian tindakan berprasangka ada yang merupakan perbuatan dosa. Dalam ayat ini juga terdapat larangan berbuat tajassus. Tajassus ialah mencari-cari kesalahan-kesalahan atau keburukan atau aib orang lain, yang biasanya merupakan kesan dari prasangka yang buruk.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.

إِيَّا كُمْ وَالظَّنَّ فَإِنَّ الظَّنَّ أَكْذَبُ الْحَدِيْثِ وَلاَ تَحَسَّسُوا وَلاَ تَجَسَّسُوا وَلاَ تَحَاسَدُوا وَلاَتَدَابَرُوا وَلاَتَبَاغَضُوا وَكُوْنُواعِبَادَاللَّهِ إحْوَانًا

“Berhati-hatilah kalian dari tindakan berprasangka buruk, kerana prasangka buruk adalah sedusta-dusta ucapan. Janganlah kalian saling mencari keburukan orang lain, saling inti-mengintip, saling mendengki, saling membelakangi, dan saling membenci. Jadilah kalian hamba-hamba Allah yang bersaudara” (Riwayat  Al-Bukhari no. 6064 dan Muslim no. 2563 )

Amirul Mukminin Umar bin Khathab berkata, “Janganlah engkau berprasangka terhadap perkataan yang keluar dari saudaramu yang mukmin kecuali dengan persangkaan yang baik. Dan hendaknya engkau selalu membawa perkataannya itu kepada prasangka-prasangka yang baik”

Ibnu Kathir menyebutkan perkataan Umar di atas ketika menafsirkan sebuah ayat dalam surah Al-Hujurat.

Bakar bin Abdullah Al-Muzani yang berkata : “Hati-hatilah kalian terhadap perkataan yang sekalipun benar kalian tidak diberi pahala, namun apabila kalian salah kalian berdosa. Perkataan tersebut adalah berprasangka buruk terhadap saudaramu”.  (Tahdzib At-Tahdzib) 

Disebutkan bahwa Abu Qilabah Abdullah bin Yazid Al-Jurmi berkata : “Apabila ada berita tentang tindakan saudaramu yang tidak kamu sukai, maka berusaha keraslah mancarikan alasan untuknya. Apabila kamu tidak mendapatkan alasan untuknya, maka katakanlah kepada dirimu sendiri, “Saya kira saudaraku itu mempunyai alasan yang tepat sehingga melakukan perbuatan tersebut”.  [kitab Al-Hilyah karya Abu Nu’aim (II/285) ] 

Sufyan bin Husain berkata, “Aku pernah menyebutkan keburukn seseorang di hadapan Iyas bin Mu’awiyyah. Beliaupun memandangi wajahku seraya berkata, “Apakah kamu pernah ikut memerangi bangsa Romawi?” Aku menjawab, “Tidak”. Beliau bertanya lagi, “Kalau memerangi bangsa Sind , Hind (India) atau Turki?” Aku juga menjawab, “Tidak”. Beliau berkata, “Apakah layak, bangsa Romawi, Sind, Hind dan Turki selamat dari kburuknmu sementara saudaramu yang muslim tidak selamat dari keburukanmu?” Setelah kejadian itu, aku tidak pernah mengulangi lagi berbuat seperti itu” ( Bidayah wa Nihayah, Ibnu Kathir (XIII/121))


Abu Hatim bin Hibban Al-Busti bekata:

Orang yang berakal wajib mencari keselamatan untuk dirinya dengan meninggalkan perbuatan tajassus dan senantiasa sibuk memikirkan keburukan dirinya sendiri. Sesungguhnya orang yang sibuk memikirkan keburukan dirinya sendiri dan melupakan keburukan orang lain, maka hatinya akan tenteram dan tidak akan merasa gelisah. Setiap kali dia melihat keburukan yang ada pada dirinya, maka dia akan merasa hina tatkala melihat keburukan yang serupa ada pada saudaranya. Sementara orang yang senantiasa sibuk memperhatikan keburukan orang lain dan melupakan keburukannya sendiri, maka hatinya akan buta, badannya akan merasa letih dan akan sulit baginya meninggalkan keburukan dirinya”.[Raudhah Al-‘Uqala (hal.131)]

Beliau juga berkata,:

“Tajassus adalah cabang dari kemunafikan, sebagaimana sebaliknya prasangka yang baik merupakan cabang dari keimanan. Orang yang berakal akan berprasangka baik kepada saudaranya, dan tidak mau membuatnya sedih dan berduka. Sedangkan orang yang bodoh akan selalu berprasangka buruk kepada saudaranya dan tidak segan-segan berbuat jahat dan membuatnya menderita”.[Raudhah Al-‘Uqala (hal.133)]


والله أعلمُ بالـصـواب

18 ulasan:

 1. Thanks WADI atas perkongsian ilmu ini...

  BalasPadam
  Balasan
  1. sama-sama doc Hafiz, moga bermanfaat :)

   Padam
 2. mekasih atas ilmu ini...kadang2 takut sangat kalau di kuasai dengan sifat2 buruk...InsyaAllah, sama2 perbaiki diri

  maaf akak belum sempat nak berforum..

  BalasPadam
  Balasan
  1. sama-sama, moga memberi faedah kepada akak, tidak mengapa jika ada masa jemput lah ke forum untuk soal jawab atau diskusi ilmiah :)

   Padam
 3. jauhi sifat mazmummah..amalkan sifat mahmudah..terima kasih ya wadi

  BalasPadam
  Balasan
  1. afwan, la baksa 'alaik..moga bermanfaat..sebarkan lah :)

   Padam
 4. Hamdillah, peringatan yang sangat berguna dan perlu diambil perhatian dengannya.

  Mari didik diri utk sentiasa husnu dzon terhadap orang lain. InshaAllah. Shukran utk artikel yg bermanfaat ini. Barakallahu fik.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Alhamdulillah, semoga ia memberi manfaat buat pembaca..barakallahufikum wa jazakallah

   Padam
 5. isyh..bahaya betul..so,jauhilah dr sifat mazmumah ini..thnx din kongsi ilmu nie..

  BalasPadam
  Balasan
  1. ye memang bahaya, sama-sama sahabah , mie :)

   Padam
 6. minta dijauhkan dari segala sifat dengki org :(

  BalasPadam
  Balasan
  1. amin, moga dijauhkan dan berusaha semampunya untuk menjauhi su'u dzan

   Padam
 7. Assalamualaikum wbt
  Sekagar muzakarah saja.
  Dalam keadaan adanya Daulah Islam dimana byk perkara yang telah dilindungi oleh perundangan negara dan hidup dengan penuh keberkatan dari Allah SWT. Masyarakat bermamalah dengan harmoni dan menjaga hak2 milik dalam Islam (Mulkiyyatul Ammah, Mulkiyyatul Daulah dah Mulkiyyatul Fardhiah). Masyarakat yang beriman teguh kpd Allah SWT Sememangnya kita tidak boleh sangka buruk sesama saudara Islam dan banyak hadis yang telah dikeuarkan oleh Rasulullah saw situasinya demikian. Tetapi sejak runtuhnya Daulah Islamiyyah, kita mesti berhati2 dan bijak dalam setiap keadaan . Almukminu qaison fatinon - mutafaqon alaih.
  Sejarah telah membuktikan bahawa diantara keruntuhan daulah Uthmaniyyah adalah disebabkan sebabkan `percaya` dan mudah `telus` pada seseorang. Musuh2 telah mengambil kesempatan dan menjatuhkan Islam dengan bantuan orang dalaman. Surah AliImran:118 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِّن دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ ۚ Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi "orang dalam" (yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi.

  Semenjak runtuhnya Daulah Uthmaniyyah bukannya sedikit2 mereka yang cuba membina kembali kekuatan dari segi politik, ekonomi, gerakan dsb tetapi semuanya hancur disebabkan oleh ketidakjujuran dan pengkhianatan berlaku dikalangan memilih `bitonah` atau mudah percaya. Dalam keadaan sekaranglah kita harus ada sikap sangka buruk sehinggalah kita mengenali seseorang tersebut dgn rapat. Seburuk2 zaman jahiliyyah pun, masyarakat masih berkata benar cuma jahil atas kebenaran. Tetapi dalam keadaan sekarang yang menuju ke era `fitnah global` dimana masyarakat, pelbagai media internet dan cetak malah institusi2 pun sudah bersubahat maka kita harus mengubah pendekatan jika sekiranya ingin berjaya membina semula maruah Daulah Islam. Jangan sampai kita sendiri dicela oleh Allah SWT seperti didalam Surah AnNahli:91 وَلَا تَكُونُوا كَالَّتِي نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِن بَعْدِ قُوَّةٍ أَنكَاثًا تَتَّخِذُونَ أَيْمَانَكُمْ دَخَلًا بَيْنَكُمْ أَن تَكُونَ أُمَّةٌ هِيَ أَرْبَىٰ مِنْ أُمَّةٍ ۚDan janganlah kamu menjadi seperti perempuan yang telah merombak satu persatu benda yang dipintalnya, sesudah ia selesai memintalnya kuat teguh; dengan kamu menjadikan sumpah kamu sebagai tipu daya (untuk mencabuli perjanjian yang telah dimeteraikan) sesama kamu, disebabkan adanya satu golongan yang lebih ramai dari golongan lain.

  Maknanya biarlah kita pergi ke skop yang lebih jauh iaitu berhati2 bukan saja perseorangan tetapi juga pada kumpulan yang lebih besar! Biasanya masyarakat Melayu mudah tertipu dan terpesona secara berulang2 walaupun sudah jelas kelihatan. Tidakkah perkerjaan itu sia2! Wallahualam.

  BalasPadam
  Balasan
  1. waalaikumussalam, syukran atas muzakarah dari ustazah..
   benar, dalam beberapa keadaan dibenarkan ssyara' untuk dzan atas sesuatu dan ia bukanlah dalam kelompok su'u dzan yang tercela..insyaAllah akan saya kupas lanjut akan datang..barakallahufik :)

   Padam
 8. terimakasih WADI,,artikelnya sangat berguna untuk tugas PAI. :D

  BalasPadam
 9. Assalamualaikum...saudara sama mohon share yer...

  BalasPadam
 10. asamualaikum...terimakasih for sharing cik...:)

  BalasPadam
 11. Assalamualaikum...singgah membaca artikelnya...

  BalasPadam

Perbincangan Ilmiah WADi dan Anda
World of Ad-Dien (WADi)

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Hadiah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...