Cari Entri WADi

Selasa, 27 Disember 2011

Serangan Bom Pada Hari Krismas Di Nigeria


MADALLA, Nigeria - Satu siri letupan bom pada Hari Krismas yang menyasarkan gereja-gereja dan letupan berani mati di sini telah mengorbankan sekurang-kurangnya 40 orang. Pihak pemerintah menyalahkan sebuah kumpulan Islam, Boko Haram ekoran kejadian itu. Jurucakap kumpulan tersebut mengaku bertanggungjawab melakukan serangan tersebut di sebuah gereja di luar Abuja dan juga bagi kematian lain.

Gelombang pembunuhan yang melanda Afrika dikutuk Amerika Syarikat. White House menyatakan ia sebagai keganasan yang tidak munasabah manakala pihak Vatican menyifatkan ia sebagai satu tindakan kebencian yang membabi-buta. Seramai 35 orang terbunuh di luar sebuah gereja Katolik. Presiden Nigeria, Goodluck Jonathan berjanji akan membawa penjenayah ke muka pengadilan.

Katanya, dua orang yang disyaki terlibat dengan serangan berdekatan Abuja telah ditahan. Pihak berkuasa Nigeria tidak dapat menghalang serangan tersebut walaupun tindakan tegas tentera yang telah mengangkap sejumlah anggota Boko Haram. Serangan bom turut berlaku di luar kawasan gereja di pusat bandar Jos. Seorang anggota polis mati ditembak.

Satu lagi letupan lagi menyasarkan sebuah gereja di kawasan timur laut Gadaka pada malam Krismas lalu. Dua letupan lain berlaku di bandar Damaturu pada Hari Krismas, termasuk serangan berani mati. Serangan bom turut berlaku di gereja St Theresa Katolik diluar bandar Abuja kelmarin. 

Sumber : Agensi

p/s- Beryukurlah kerana di negara kita, perayaan masih dapat diambut dengan aman dan damai tidak seperti negara-negara yang lain. Mekipun perayaan ini tidak melibatkan umat Islam, namun kita dituntut untuk menghormati dan tidak menganggu perayaan agama selain dari Islam. Mudah-mudahan keamanan akan terus bertapak di Bumi Malaysia, insyaAllah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Klik