Cari Entri WADi

Isnin, 6 Jun 2011

Apa itu blog? Pengenalan Tentang Blog


Assalamualaikum pembaca yang dihormati sekalian. Sengaja WADi menulis tentang blog kali ni. Bukan sebab saya rasa saya blogger otai @ blogger senior dan yang sewaktu dengannya. Saya masih blogger baru dan saya masih mentah dalam dunia blog ini. Tambahan blog saya @ WADi ini baru sahaja berusia 3 tahun, muda lagi tu kan. hehehe... Perkongsian ini untuk diri saya dan juga sesiapa jua yang membaca nanti. Lagipun ada beberapa individu yang bertanya kan saya mengenai blog dan saya cuba menjawabnya dalam entri ini, insyaAllah.


Definisi Blog

Blog memang tidak asing lagi bagi blogger-blogger di seluruh pelusuk negara. Bagi mereka yang baru nak mencebur diri dalam dunia blog tentu tertanya-tanya apa itu blog. Blog adalah singkatan daripada perkataan "Web Log". Ia sama seperti buku catatan @ buku log namun secara dalam talian @ online. Ringkas nya ia ditakrifkan begini

Web (Talian) Log (Cacatan) = Catatan atas talian
diringkaskan menjadi BLOG.Untuk Apa blog ni???

Blog adalah catatan individu @ kumpulan tertentu untuk berkongsi apa jua yang diingini nya kepada blogger lain khususnya atau kepada sesiapa jua diatas talian (online). Dengan blog maklumat dapat dikongsikan kepada jutaan pengguna internet seluruh dunia. Tidak seperti laman web informasi seperti Wikipedia atau yang seumpama dengannya, blog memberikan perkongsian maklumat dengan cara yang lebih kreatif dan menarik bergantung kepada kreativiti dan teknik penulisan blogger itu sendiri. Dengan ini orang dapat membaca entri, berkongsi maklumat dan info dengan cara yang lebih santai dan menarik. Macam kat blog WADi ni..hehe..melawak jer naa...

Selain daripada berkongsi ilmu dan informasi, blog juga digunakan untuk merapatkan ukhuwwah dan persahabatan @ berkenalan dengan blogger lain sambil melawat ke blog mereka. Biasanya ada shoutblox untuk tinggalkan mesej buat blogger, jadi dari situ perkenalan boleh diwujudkan. Blog juga digunakan untuk berkongsi pengalaman, bisnes, komuniti dan sebagainya. Mereka yang ada blog biasanya dipanggil blogger. 


Nak jadi blogger tapi tak tahu nak buat blog apa??

Persoalan sebegini selalu bermain difikiran mereka yang berminat dan baru nak join dunia blog. Jangan pening-pening kan kepada anda. Terdapat banyak genre @ jenis-jenis blog yang ada dalam dunia blogger tanah air. Antara nya seperti berikut :

Blog Perkongsian Ilmu (Macam WADi..hehe)
Blog Komuniti
Blog Keagamaan
Blog Bisnes
Blog Peribadi- catatan hidup dll
Blog Persatuan, kelab dll
Blog lawak
Blog Seram
Blog Cerita
Blog Sejarah

dan bermacam-macam jenis blog lagi yang ada...

Jadi anda pilihlah genre mana yang anda suka. Yang penting anda tahu apa yang anda nak kongsikan dalam blog anda. Ingat, sebaiknya anda menulis sesuatu yang anda dapat kongsikan dengan blogger dan orang lain. Jangan sesekali wujudkan blog atas dasar nak mengena kan orang atau untuk tujuan yang tak baik sebab bukan anda seorang sahaja yang baca, berjuta orang akan baca @ mungkin baca blog anda. 

dah berminat nak jadi seorang blogger?
dan mempunyai blog sendiri?
daftar lah di Sini (Blogger)
percuma tanpa sebarang bayaran

Selamat Berblogging dan selamat menjadi blogger yang berjaya, insyaAllah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Klik