Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Selasa, 14 Jun 2011

(Mesti Lihat) - Barang Peninggalan Nabi Muhammad s.a.w



Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca sekalian. Entri kali ini saya ingin berkongsikan beberapa foto khas yang jarang-jarang kita dapat saksikan. Ia adalah foto beberapa barang-barang peninggalan junjungan besar kita, Nabi Muhammad s.a.w. Ia adalah barang-barang yang digunakan oleh baginda semasa hayatnya malah terdapat juga foto gigi dan rambut Baginda. Kepada yang telah berpeluang untuk melihat secara live di musiummaka pasti beruntung. Kepada yang tidak pernah melihat, kita sama-sama lihat foto barang-barang peninggalan baginda tersebut yer.

Sebelum anda melihat foto tersebut
mari sama-sama kita selawat
kepada Rasulullah s.a.w

Allahumma solli 'ala saiyidina Muhammad

kalau tidak jelas, klik pada gambar untuk zoom besar..hee

Foto-foto ini kebanyakan adalah koleksi yang tersimpan dari berbagai tempat di beberapa negara: Museum Topkapy di Istambul Turki, Yordania, Irak dan negara-negara Timur Tengah lainnya. Selamat merasakan kelazatan menatap peninggalan-peninggalan ini. Semoga kerinduan kita semakin memuncak kepada  Nabi Agung,  kekasih Allah. Antara foto-foto yang saya ingin kongsikan ialah : 

the-blessed-shirt-of-prophet-muhammad-saw
The Blessed Shirt of Prophet Muhammad SAW 
(Baju gamis Nabi SAW yang lusuh dan robek-robek. Yaa Allah … betapa sederhananya baju seorang pemimpin dunia yang suci nan agung ..!!)


the-blessed-shirt1-of-prophet-muhammad-saw

The Blessed Shirt of Prophet Muhammad SAW 
(Bagian dari baju gamis Nabi SAW yang sudah koyak)




jubah-rasulullah1
Jubah Nabi Muhammad, Rasulullah SAW




blessed-seal-of-rasool-allah-saw1
The Blessed Seal of Rasulullah SAW (Cap surat Nabi SAW)



copy-of-the-blessed-bowl-of-prophet-muhammad-saw
Mangkuk tempat minum Rasulullah SAW

picture1.jpg
Kunci Ka’bah Masa Nabi Muhammad SAW



the-blessed-foot-print-of-rasool-allah-saw
jejak-kaki-nabi
Tapak Kaki Rasulullah SAW

blessed-hair-of-rasool-allahsaw

rambut-nabi
Beberapa helai rambut Rasulullah SAW 



gigi-dan-rambut1
Peninggalan gigi dan rambut Nabi


Bekas Kotak Gigi Rasulullah SAW

picture4.jpg
pedang2-nabi-dengan-nama-namanya1
pedang2-nabi-dengan-nama-namanya2
pedang2-nabi-dengan-nama-namanya

Berbagai pedang yang pernah dimiliki Nabi dengan nama-namanya yang digunakan untuk menegakkan ajaran tauhid, ketika orang-orang kafir memerangi Nabi dan dakwahnya sehingga harus mengangkat pedang.


Gagang Pedang “Hatf” Nabi SAW tampak lebih jelas


busur-panah-nabi
Busur Panah Nabi SAW


Bendera Rasululullah SAW


blessed-turbine1-of-prophet-muhammad-saw
Serban-serban yang pernah dimiliki Rasulullah SAW


Topi Besi Rasulullah SAW


Baju dan barang-barang Rasulullah SAW


blessed-sandals2-of-rasool-allah-saw

blessed-sandal-of-rasool-allah-saw
blessed-sandal1-of-rasool-allah-saw1

Sandal atau selipar (terompah) peninggalan Rasulullah SAW tercinta …


letter-to-nijashi-king-of-habsha

Surat Nabi SAW kepada Raja Najjashi, Raja Habsyah

letter-to-omani-people
Surat Nabi SAW kepada rakyat Oman, Arab Selatan


letter-to-qaiser_e_rome
Surat Nabi SAW kepada Kaisar Romawi abad ke- 7


Surat Rasulullah SAW pada Raja Heraclius


prophets-letter-to-muqauqas-egypt
Surat Nabi SAW kepada Raja Muqauqas, Mesir


Makan Siti Aminah, Ibunda Rasululllah SAW


box-belonging-to-hazrat-fatima-rz
Kotak milik putri tercinta Nabi SAW, Sayyidah Fatimah Az-Zahra R.A.


picture6.jpg
PINTU EMAS MAKAM NABI MUHAMMAD SAW



the-blessed-dust-from-the-tomb-of-the-prophet
Butiran pasir yang diambil dari makam Nabi Muhammad SAW


picture7.jpg
Keranda dan makam Nabi rahmat sekalian alam, Nabi Muhammad SAW



Bagaimana perasaan anda selepas melihat foto ini??. Jika anda penuh rasa cinta dan rindu kepada Baginda, foto ini pasti membuatkan anda sedikit hiba. Semua foto peninggalan Rasulullah s.a.w diatas telah disimpan rapi di dalam muzium dan kita tidak mampu untuk memilikinya. Namun begitu kita telah pun memiliki peninggalan Rasulullah s.a.w tanda ingatan baginda kepada umatnya iaitu kita semua iaitu Al-Quran dan As-Sunnah. Namun adakah kita sedar ia adalah tinggalan agung seorang kekasih Allah dan manusia paling mulia untuk kita yang penuh noda dan dosa???. Sama-samalah kita ambil semula Al-Quran dan Sunnah..kita buka..dan kita baca sikit-sikit..istiqamah biarpun sikit je..insyaAllah

p/s- saya sarankan anda untuk ambil foto ini dan simpan di dalam komputer anda. Untuk pengubat rindu anda kepada Rasulullah, insyaAllah.


- Amal Dengan Ilmu -



WADi



























































11 ulasan:

  1. Ya Allah, sungguh hiba di hati ni. menitis air mata melihat barang-barang peninggalan Rasulullah. Terasa rindu kepada baginda.

    BalasPadam
  2. terima kasih sbb berkongsi.. suka entry nie.. sayu je dpt tgk barang2 peninggalan Rasulullah SAW nie dlm gmbr je... teringin nk tgk makam baginda depan mata.. insyaAllah satu hari nanti :)

    BalasPadam
  3. afwan...sama-sama...mkasih kpd smua yg sudi baca entri disini..amik lah foto ini..simpan buat koleksi

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah,terima kasih WADI blog sudi berkongsi, sebelum ni tgok kat MPS blog :)

    BalasPadam
  5. tqa roslan- sedih dan sedikit hiba rasanya kan

    Nazihah- sama-sama, ohh MPS dah ada post ttg ni yer...alhamdulillah..kira refrash smula lah ni ye

    BalasPadam
  6. saye nak masuk surga nabi muhammad

    BalasPadam
    Balasan
    1. barakallah, moga kita semua tergolong dalam kalangan hambaNya yang mendapat syafaat..

      p/s- lebih tepat "saya nak masuk syurga dengan Nabi Muhammad" :)

      Padam
  7. bila tgk brg2 pninggalan baginda,rasa teringin sgt nk jmpa ngan baginda..

    BalasPadam
  8. terima kasih............

    BalasPadam

Perbincangan Ilmiah WADi dan Anda
World of Ad-Dien (WADi)

Klik Hadiah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...