Cari Entri WADi

Ahad, 26 Jun 2011

Asal Usul Bulan IslamAssalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Mohon maaf kerana beberapa hari tak update entri. Saya tidak punya kelapangan masa seperti dahulu asbab sudah menempuh alam pekerjaan.Apapun saya masih lagi aktif dalam menyampaikan perkongsian di blog untuk manfaat semua, insyaAllah. 

Kali ini saya ingin kongsikan bersama anda mengenai sejarah bulan Islam @ takwim Islam. Dari mana datangnya nama-nama bulan Islam ?? Anda tahu? Mari sama-sama baca dan tahu..

Shams al-Din Muhammad ibn 'Abd al-Rahman al-Sakhawi dalam kitabnya "al-I'lan bi'l-Tawbikh li-man dhamma ahl al-tawarikh" mengenai asal taqwim islam:

“Terdapat riwayat dari Ibn Abbas R.A bahawa di sana tidak terdapat satu tempoh/ period di madinah apabila baginda S.A.W sampai di sana. Penduduk menggunakan tempoh yang tetap selepas 1 bulan atau 2 bulan baginda sampai. Ia berterusan sehingga kewafatan baginda S.A.W. Kemudian penggunaan taqwim ini terhenti dan ia tidak digunakan semasa pemerintahan Abu Bakar R.A dan semasa 4 tahun pertama pemerintahan Umar Al-Khattab. Selepas itu, taqwim diasaskan. Umar diriwayatkan berkata kepada beberapa orang sahabat, : 

 “Pendapatan/kutipan telah bertambah baik. Kita telah mengagihkannya tanpa ada tarikh yang tetap. Bagaimana harus kita menyelesaikannya?” 


Salah seorang dari Al-Hurmuzan telah menjawab, bahawa dia pernah menjadi raja di Al-Ahwaz. Selepas penakhlukan parsi, dia telah memeluk islam dan dibawa ke hadapan Umar Al-Khattab R.A, dia berkata, “Di Parsi menggunakan kaedah perkiraan yang mana mereka panggil sebagai Mahroz yang mana mereka menggunakannya terhadap pemerintah mereka.” Perkara mahroz telah diarabkan sbg mu’arrakh dan perkataan Tarikh berasal dari ia. Ini menunjukkan bahawa tamadun manusia menjadi semakin komplek dan menjadi satu keperluan untuk menetapkan tempoh yang tetap. Di sinilah bermulanya taqwim islam (Kalendar islam)."

Makna di sebalik bulan Islam

Dlm kitab kecil yang dikumpulkan oleh Shaykh `Alam ad-Din As-Sakhawi, bertajuk, “Al-Mashhur fi Asma' Al-Ayam wash-Shuhur” :

"Dinamakan muharram adalah kerana ia adalah bulan yang suci. Ia dinamakan demikian kerana menekankan kesuciannya. Ini kerana bangsa arab suka menukar-nukarkannya. Dlm tahun tertentu, mereka akan mengatakan bahawa bulan ini bulan suci, dan tahun berikutnya ia bukan lagi bulan suci…Bulan safar pula dinamakan demikian kerana orang arab selalu meninggalkan halaman kampung utk berperang dan mengembara. Apabila dikatakan ‘Safir’ sesuatu tempat bermakna meninggalkannya…Rabi’ Al-Awwal kerana mereka selalu melakukan Irtiba` pd bulan itu yakni menjaga harta seseorang. Rabi’ Al-Akhir pula dinamakan atas sebab yang sama dgn Rabi’ Al-Awwal. Jumada dinamakan kerana air akan kering (Jamud), oleh yang demikian mereka memanggil Jumada Al-Uwla dan Al-Awal atau Jumada Al-Akhar atau Al-Akhirah. Rajab pula berasal dari Tarjib bermaksud kebesaran. Sya’aban pula kerana qabilah ada berpisah dan kembali ke halaman rumah. Ramadhan pula kerana kesukaran/kesusahan di Ramda’ yakni panas dan mereka berkata cabang ramadat apabila dahaga."

`Ala Kullihal, kita kembali kpd Usyul Isyrin Imam As-Syahid Hassan AlBanna:
"...Pendapat seseorang itu boleh diterima atau ditolak kecuali dari Nabi S.A.W..."

01. Muharram (محرّم) - Pengharaman
02. Safar (صفر) - Kosong / Kuning /kelaparan
03. Rabi-ul-Awwal (رابي - ربيع الأول،) Musim bunga (spring) pertama
04. Rab-ul-Akhir (or Raby` al-Thaani)(رابي الثااني ) Musim bunga (spring) kedua
05. Jamadi-ul-Awwal (جومادا - جمادي الأولى) Tidak hujan / kering (جَمَاد ), beku (freeze) (جَمْد , جُمُود , جُمُودَة)
06. Jamadi-ul-Akhir (atau Jumaada al-Thaani) (جمادي الثاني) kering / bekun
07. Rajab (رجب ) - untuk menghormati
08. Sha'aban (شعبان) - untuk diagih dan disebar (شَعَّبَ )
09. Ramadhan (رمضان) - kedahagaan / kepanasan sangat (رَمِضَ)
10. Shawwal (شوّال) - untuk di sinari
11. Dhul Qadah (or Zhw al-Qi`dah) (دل كاداه) - bulan rehat
12. Dhul Hijja (or Zhw al-Hijjah) (دل هيجا) - bulan haji

Baiklah, setakat ini sahaja perkongsian untuk kali ini. Moga dapat manfaat serba sedikit yer. Feel free to share, insyaAllah

- Amal Dengan Ilmu -


WADi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makluman dari (WADi)


1. Selamat datang ke Laman WADi

2. Laman WADi adalah laman berbentuk ilmu pelbagai namun lebih menjurus kepada keagamaan.

3. Metod penulisan berdasarkan pelbagai sumber.Sumber utama adalah Al-Quran, Al-Hadith, Athar, dan Ijmak ulama' .

4. Pelawat bebas untuk follow atau tidak blog ini.

5. Pelawat dibenarkan untuk menjadikan WADi sebagai bloglist anda jika bermanfaat.

6. Anda dibenarkan untuk mengambil mana-mana artikel dan penulisan WADi dengan memberi kredit kepada WADi. Jika itu membuatkan anda berasa keberatan (memberi kredit kepada WADi, maka anda tidak perlu berbuat demikian). Asalkan ilmu itu sampai kepada semua. Terpulang kredibiliti anda sebagai penulis.

7. Tidak ada copyright di WADi, apa yang ditulis disini adalah untuk disampaikan. Ilmu itu milik Allah.

8. Penulis merupakan insan biasa yang banyak kesilapannya termasuk ketika menulis. Jika anda terjumpa sebarang kekeliruan, kesilapan berkaitan permasalahan hukum, dalil, hadith, atsar dan sebagainya , sila maklumkan WADi melalui email. Teguran secara baik amat kami hargai.

9. Hubungi saya melalui email : addien90@yahoo.com

10. Selamat membaca, menimba ilmu dan menyebarkan ilmu.

Klik Klik